6 Ocak 2011 Perşembe

PİLATESİN AMACI NE,NİÇİN PLATES YAPARLAR,NE İŞE YARAR

Pilates ''Farklı Bir Egzersiz Sistemi''

Pilates

Spora adını veren, Alman Joseph Pilates 1930’larda bu egzersiz metodunu dünyaya tanıttı. Pilates, çocukluğunda bir çok hastalık geçirmiş. Vücudunu yattığı yerden güçlendirecek, direncini arttıracak hareketler keşfetmeye başlamıştır. Spor yöntemi olarak bu hareketleri 1. Dünya Savaşı sırasında sakatlanan ve hareketsiz kalan asketleri güçlendirmek ve rehabilite etmek için geliştirmiştir. Bugün bu yöntemin doğru nefes almaktan, doğru bel kemiği ve kalça hizalaması yapmaya, vücudun doğru pozisyonlarda durmasını sağlamaya kadar pek çok yararları olduğunu biliniyor.

Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açar. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.


Her 10 kişiden 8'i, yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sistemi sorununun etkisi altında kalıyor. Omurganın düzgün kullanılmadığı, vücut dengesinin bozuk olduğu oturuş şekilleri, duruş bozuklukları, yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması ve tekrarlanan hareketler; kaslarda gerilme, yorgunluk ve stres giderek ağrılı kas spazmlarına yol açıyor. Sonucunda kişilerde sırt ve boyun ağrıları şikayetleri ortaya çıkıyor. Pilates egzersizleri omurganın daha sağlıklı, vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor. Pilates’in en önemli özelliği, tüm vücudu esneterek omurların arasını açmasıdır. Böylelikle vücutta zamanla meydana gelen yığılmaları yok etmektedir. Hatta omurların açılması nedeniyle 2 santimetreye kadar boyun uzaması bile mümkündür. Pilates düzenli yapıldığında duruş bozukluğu ve stresten kaynaklı sırt ve boyun ağrılarına çözüm olabilen bir egzersiz programıdır.

Pilates temel hareketleri için hiçbir alete gerek olmaması, egzersizi hayatınızın içine taşımanızı sağlayacak. Masabaşı çalışan bir kişiyseniz özellikle tavsiye ediyoruz. Meraklısına Pilates’in Holywood yıldızlarının sporu olarak ünlendiğini de hatırlatalım.

Altı Pilates Prensibi
Konsantrasyon - Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak, bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekmektedir.

Kontrol - Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.
Merkezleme - Pilates Metodu'nda, doğu hareket sanatlarında olduğu gibi merkez (powerhouse); göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi, uzamayı sağlar.
Akıcı hareket - Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.
Kesinlik - Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam yapılmalıdır. Hareket sekansları birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.
Nefes - Nefes alıp verme, panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, tamamen boşalttığımız nefesimiz kanımızı temizlemiş olur.

Pilates Tekniği ile Çalıştırılan Kaslar :
Powerhouse (merkez) - Karın kas gruplarını sırt kaslarına bağlar. Göbek deliğini omurgaya yaklaştırır.Kas katmanları iki gruba ayrılır:
Sabitleyen Kaslar: Bunlar içte olan derin kas gruplarıdır. Bedeni yerinde tutarlar. Kontrol merkezlerdir. Sabitleyen kaslar kendi içinde üçe ayrılır:
Gövdeyi sabitleyenler - İç karın kasları (tranversus, iç ve dış çaprazlar)Transversus abdominis; en derindeki karın kasıdır. Göğüs kafesinin altını ön ve arkadan korse gibi sarar ve iç organları yerinde tutar.Çaprazlar (oblikler); transversusun üzerindedir. Bele şeklini veren ve yanlara eğilebilmeyi sağlayan kaslardır. Parmakları aşağıya ve kalçaya doğru uzattığımızda iç obliklerin şeklini hissedebiliriz. Dış oblikler, iç obliklerin üzerinde zıt yöndedir (X harfi gibi).

Kürek kemiklerini sabitleyenler - Orta sırt kas grupları (alt trapezius, serratus anterior ve rhomboidler)Trapezius; kürek kemiklerini indirir.Rhomboids; küreklerin arasındadır ve kürekleri yerlerinde tutmaya yarar.Serratus anterior; ince ve yayvan bir kastır. Göğüs kafesini içerden yatay olarak kaplar ve kürek kemiklerine bağlar, omuzları sabitler.

Kalça sabitleyenler - Kasıklarımızın arasında top sıkıştırdığımızda hissettiğimiz kaslar ve gluteusun hemen altında "turn out" yaptığımızda hissettiğimiz kaslar.
Hareket Kasları: Yüzeydeki kas gruplarıdır. Karın kas grubunun en dıştaki kası rectus femoristir (mekik yaptığımızda şişen kas).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder