4 Ocak 2011 Salı

PLATES NASIL YAPILIR

Pilates egzersizlerinin amacı;
karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Pilatese görevücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adele yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.
Her 10 kişiden 8′i, yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sistemi sorununun etkisi altında kalıyor. Omurganın düzgün kullanılmadığı, vücut dengesinin bozuk olduğu oturuş şekilleri, duruş bozuklukları, yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması ve tekrarlanan hareketler; kaslarda gerilme, yorgunluk ve stres giderek ağrılı kas spazmlarına yol açıyor. Sonucunda kişilerde sırt ve boyun ağrıları şikayetleri ortaya çıkıyor.


Pilates’de her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrol ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir. Joseph Pilates 500 belirli egzersiz tasarladı. Ona göre zihinsel ve fiziksel sağlık birbiri için gerekliydi. Hareketler akıcıydı ve nefes, kontrol ve konsantrasyonla birleştirilmişti. Sonuç, artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur. Pilates ayrıca daha iyi sonuçlar alabilmek için egzersizinin beş ana aletini de tasarlamıştı. Karın, alt sırt ve kaba etler vücudun geri kalanının özgürce hareket etmesi için destekleniyor ve güçlendiriliyor Pilates programında.

Pilates uygulayıcıları eğitimlerinde, güç ve esneklik inşa edebilmek için kendi vücut ağırlıklarını kullanmaktadırlar. Bunu yüksek düzeyde kardiovasküleregzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeyi hedeflerler. Günümüzde Pilates pek çok fizyoterapist tarafından rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak kullanılmaktadır.


1. Konsantrasyon:
 Plates yaparken hareketlere yogunlaşmak bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasları kullanıp ve hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekmektedir.

2. Kontrol: Plates metodunda konrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.

3. Merkezleme: Plates metodun'da doğru hareket göbek, bel, ve kalça çevresidir. iç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme esnemeyi ve uzamayı sağlar.

4. Akıcı Hareket: Hareket acele edilmeden her noktadan tek, tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.

5. Kesinlik: Hareket belirsizce değil tam yapılmalıdır. Hareketler birbiri ile koordineli olmalıdır.

6. Nefes: Nefes alıp verme panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamayıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece yapılan nefes verme hareketinde kanımızı tamamen temizlemiş oluruz.


Pilates egzersizleri
 her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemdir. Ayrıca Pilates egzersizleri engelli bireyler adapte edilebilir böylece fiziksel ve zihinsel rahatlama, uyum ve vücut farkındalığı sağlanabilir. Dansçılar ve sanatçılar tarafından özellikle tercih edilmektedir çünkü kas gelişiminisağlarken kasları kalınlaştırmadan sıkı bir görüntü sağlamaktadır.
Ayrıca Pilates duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanılabilmektedir.
Hamile kadınlarda konsantrasyon ve nefes çalışmalarından programlı olarak yararlanabilirler.


Yanlış oturuş pozisyonları ve duruş bozuklukları omurgayı yorar.
Bunun sonucunda kaslarda gerilme ve ağrılı kas spazmları meydana gelebilir. Pilates tekniğini günümüzde uygulayanlar arasında ev hanımları, masa başında çalışanlar, yaşlılar ve dansçılar haricinde Hugh Grant, Madonna, Julia Roberts, Jennifer Aniston, Jamie Lee Curtis ve Charlize Theron gibi ünlülerde yer alıyor.
Pilates ile tüm vücut esner ve omurların arası açılır. Dolayısıyla, bu teknik uzun süre uygulandığında boyun 2-3 cm uzaması münkün. Pilates, kas yapısını bir bütün haline getirir. Bu sayede kilo vermeseniz de incelirsiniz çünkü kasların şekli vücudunuzu toparlar. Kısa sürede güçlü ve uzun kaslara sahip olmanızı sağlayan tek egzersiz yöntemi olan pilates, vücudun dayanıklılığını arttırdığı için sakatlanmaları büyük ölçüde önler.


Fitness ya da kardio yapığınız zaman veya herhangi bir aletle çalıştığınız zaman vücudunuzda herhangi bir değişiklik, gücünüzde herhangi bir artış görmeniz için geçen zaman minimum üç aydır.

Vücudunuzun değiştiğini, toparlandığını, kuvvetinizin arttığını söyleyebilmemiz için düzenli olarak 3 ay çalışmamız gerekir.. Pilates'in en büyük özelliği, çok çabuk sonuç alınır. Bir kaç uygulamadan sonra hareketlerin hemen hepsini uygulayabilir düzeye geliniyor.

Daha sonra makinenin gücünü arttırarak daha verimli ve kaliteli idman sağlanmaktadır. 6 hafta içerisinde duruşunuzda ciddi bir düzelme göreceksiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder